måndag 16 juni 2008

play us


eftersom jag både har en pojkvän och en lillebror som gillar tv-spel tycker jag att det är intressant med tv-spelsvåldsdebatten. jag är ju mot vapen och våld i alla former och det existerar inte några såna här tankar i min hjärna:
När antalet tv-spelsbutiker ökar i en stad minskar också våldsbrotten. Det sambandet framträder i en ny studie av ekonomiprofessorn Michael R Ward. - Jag vill inte gå så långt som att förespråka våldsamma tv-spel för att minska våldsbrotten i samhället, men resultaten pekar åtminstone på att virtuellt våld är ett substitut snarare än ett komplement till fysiskt våld, säger Michael R Ward om sin studie "Video games, crime and violence", som färdigställdes tidigare i år. Eftersom allt annat datoranvändande ersätter motsvarande aktivitet/funktion i den icke-digitala världen borde det vara giltigt för datorspel också, resonerar Michael R Ward. Han illustrerar med chattar och communities som ersätter social interaktion och e-post som ersätter vanlig brevpost.- På samma sätt borde ett våldsamt beteende kunna levas ut i den virtuella världen och ersätta det faktiska våldet, säger han.
Teorin om att simulerat våld kan fungera som en åskledare som urladdar eventuella våldstendenser i den virtuella världen har inte saknat kritiker. Många har i stället framhållit att det simulerade våldet på skärmen fortplantar sig i verkligheten och bidrar till antisociala beteenden hos ungdomar; våld föder våld helt enkelt. Anders Bergsten, ordförande för kristdemokraterna i Bollnäs, argumenterade nyligen för ett förbud av våldsspel som "Grand theft auto" (GTA) i en debattartikel i Expressen. "I våldsamma tv- och datorspel övertar spelaren angriparens roll och identifierar sig med den som aggressivt attackerar andra. Spelen kräver aktivt deltagande från spelaren. Här handlar det inte om passivt observerande. Repetition förstärker inlärningen." - I botten ligger en generell kulturkritik: måste allt vara tillåtet och måste vi visa alla vidrigheter? Vad är positivt med att visa hur man mördar en annan människa, undrar Anders Bergsten. Den nyligen publicerade studien "Grand theft childhood", som alltså anspelar på GTA, kastar också nytt ljus över debatten om våldsfixerade spel. Författarna Lawrence Kutner och Cheryl Olson visar bland annat att våldsbrotten bland ungdomar har halverats i USA mellan 1994 och 2001, samtidigt som datorspelandet har ökat. - För pojkar är tv-spelande ett tecken på social kompetens. De som inte spelar tv-spel alls löper större risk att hamna i trubbel, sa Lawrence Kutner. Anders Bergsten tycker att man ska vara försiktig med att tolka resultaten och berättar att det inom spelbranschen, som omsätter hundratals miljarder kronor per år, finns "starka ekonomiska krafter som vill visa att våldsamma spel inte är skadliga".- Jag tror inte på undersökningar­na, det måste finnas många felkällor, säger han.
(kristdemokraten känns lite suspekt (fast jag erkänner att jag oftast tycker att det är nåt lurt med alla troende) men om han hade haft bevis på nån form av korruption i spelbolagen hade det varit en helt annan sak. (kan inte nån forska i det istället?))
det vore förstås underbart om killar (det är nog riskfritt att påstå att det är väldigt få tjejer som spelar) när de spelat klart inte hade en tanke på hur många skott det krävs för att skjuta föraren i en bil och sen sno den. jag kan nog inte säga att jag känner mig överbevisad om den saken. sitter nu och önskar att jag hade några miljoner att forska med så att jag kunde göra min egen studie och den första jag skulle berätta resultatet för skulle vara o och den andra lillebrorsan.

Inga kommentarer: